A pattanásos bőr titkai
2006.02.01. 21:08
A pattanások kialakulása A faggyúmirigyek zsírsavakat termelnek, amelyek folyamatosan a bőrfelszín felé ürülnek. A faggyú elhalt sejtek maradványait viszi magával, s ha túltermelődik, a sejttörmelék ragadós, olajos masszája elzárja a pórusokat, kialakulnak a mitesszerek, amelyek eleinte apró, tűszúrásnyi pöttyöknek látszanak. Ha elfertőződnek, gennyes hólyagocskákként feszülő fájdalmat okoznak, s pattanássá (acne) fejlődnek. Attól függően, hogy a gyulladás milyen mély volt, alakulhatnak ki kisebb-nagyobb hegek.
Okok A pattanásos bőr kialakulásának oka lehet genetikai, pszichés és hormonális. Nyilván, akiknek a szülei is szenvedtek pattanásoktól ifjúkorukban, azoknál nagyobb eséllyel alakulnak ki hasonló elváltozások, de ez természetesen nem törvényszerű. A bőr állapota lelki tényezőktől is függ, hiszen különböző stresszhelyzetekre, nyugtalan időszakokra a bőrünk is reagál valamiképpen. Bár az acne nem betegség, a kamaszok amúgy is zűrös lelkiállapota miatt mindenképpen komolyan kell foglalkozni vele. A fiúk gyakrabban pattanásosak, mint a lányok, ez pedig a hormonhatásoknak köszönhető. Az acne kialakulásában ugyanis az egyik legnagyobb szerepet a férfi nemi hormonok (androgének) fokozott termelése játssza. Ezek a kamaszkorban jelentősebb mennyiségben képződnek, és leginkább az arcon, a vállon, a háton és a mellkason található faggyúmirigyek termelését serkentik.
Kezelés A fiatalok többsége, amint a tükörben észrevesz akár csak egy picike mitesszert vagy pattanást, rögtön nekiesik és agyonnyomkodja - persze szakszerűtlenül - a bőrét, s ezzel többet árt, mint használ. Ez csak az egyik baj lenne, a másik viszont az, hogy a tisztaságra nem fordítanak elég gondot. Piszkos kézzel nyúlnak szennyezett bőrükhöz, amellyel a gyulladás mértékét, ha lehet, még tovább fokozzák. Egy-egy nagyobb pattanás kinyomásával érdemes lenne felkeresni egy kozmetikust, aki kellő szakértelem birtokában tisztítja ki a gyulladt bőrt. A rendszeres kozmetikai kezelések emellett csökkentik a pattanások számát és azok mélységét is, javítják a bőr állapotát. Szerencsére a lányok mellett egyre több tinédzser fiút is látni a szalonokban, akik ma már inkább jó "bulinak" fogják fel a kezelést, mintsem egy kellemetlen beavatkozásnak. Sajnos, komolyabb esetekben a kozmetikai kezeléseket egyéb módszerekkel is ki kell egészíteni, amelyekben bőrgyógyász nyújt segítséget. Különböző szerek állnak rendelkezésre, egyrészt hámlasztó, fertőtlenítő hatású krémek, amelyek csökkentik a faggyútermelést, és gátolják a baktériumok szaporodását, másrészt egyes antibiotikumok, amelyek arra hivatottak, hogy a faggyúmirigyekben lévő baktériumokat elpusztítsák. Természetesen ezeken kívül egyéb készítmények is hatásosak lehetnek a pattanásos bőrre.
Vitamin- és ásványianyag-források: A-vitamin hús, hal, máj, tojássárgája, tejtermékek béta-karotin sárga, piros, illetve zöld színű zöldségek, gyümölcsök B2-vitamin száraz hüvelyesek, zöld színű zöldségfélék, olajos magvak, hús, máj, tejtermékek, tojás niacin sovány húsok, máj, élesztő, teljes kiőrlésű gabonák B5-vitamin száraz hüvelyesek, brokkoli, mángold, belsőségek, tojás C-vitamin friss gyümölcsök, zöldségfélék E-vitamin növényi olajok, olajos magvak, búzacsíra D-vitamin tojás, halak, halmájolajok, margarin biotin szinte minden táplálék cink húsok, máj, olajos magvak, tojás, tenger gyümölcsei réz máj, tenger gyümölcsei, kakaó, olajos magvak |
Helyes étrend Az elmúlt évekig széles körben elterjedt nézet volt, hogy a pattanásokért a csokoládé, a sült krumpli, az üdítők magas cukor- és zsírtartalma a felelős. Mára úgy gondoljuk, hogy bár ezen élelmiszerek fogyasztása összefügg a pattanásokkal, mégis, ahogy korábban már szó volt róla, számos más tényező is befolyásolja létrejöttüket. Mindenesetre jó, ha a pattanásra hajlamos tinik óvakodnak ezektől az ennivalóktól. Étrendjük tartalmazzon inkább teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat, sovány tejtermékeket, zsírszegény húsokat, sok zöldséget és gyümölcsöt.
Vitaminok és ásványi anyagok a szép bőrért A bőrvédőként ismert A-vitamin számos egyéb hatása mellett nélkülözhetetlen a sejtosztódáshoz, a sejtnövekedéshez, a bőr és a nyálkahártya épen tartásához. A szervezet kész A-vitaminhoz állati eredetű élelmiszerek fogyasztásával juthat, de előanyagához, a béta-karotinhoz zöldségekből, gyümölcsökből is. A B2-vitamin szintén fontos bőrünk egészségének megóvása érdekében. A B2-vitamin hiánya miatt ugyanis a faggyúmirigyek elzáródnak és begyulladnak, ennek következtében pedig óhatatlanul előbújnak a pattanások. A niacin bőrvédő szerepe közismert, hiszen a pellagra nevű betegség (olasz pelle agra = durva bőr) ennek hiányában jön létre. A B5-vitamin (pantoténsav) is nélkülözhetetlen bőrünk épségének és szépségének megőrzéséhez, hiánya azonban gyakorlatilag nem fordul elő, mint nevének jelentése is mutatja: "mindenütt jelen lévő". A C-vitamin fokozza a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, de nélküle kollagén sem képződik, amely a bőr kötőszövetének alapanyaga és az egyik legrégebben ismert nedvességmegtartó anyag. Hiányában a bőr rugalmassága, tartása csökken, végül szép lassan megereszkedik.
|